Dec 8, 2021 8:56:00 AM
Een bescheiden bordje wijst de weg tussen twee huizen door naar Plantencentrum Eerbeek. De wit gestucte voorgevel van het bedrijfspand doet met de hoge ramen en groene lantaarns monumentaal en sfeervol aan en is pas enkele jaren geleden opgetrokken. In het kassencomplex erachter wordt sinds vijfentwintig jaar perkgoed geteeld. Eerder stonden de kassen vol met sla en komkommer. Sinds 1996 kweekt de familie Eerbeek jaarlijks miljoenen tuinplanten.
Met een brede glimlach stapt Dick Eerbeek (26) uit zijn kantoortje om de kassen te laten zien. Samen met zijn vader Jan, moeder Gerrie en broer Jan-Dirk (22) is hij de drijvende kracht achter deze levendige kwekerij. Dick stapt even opzij als een Trike heftruck langsrijdt, met voorop bijna 500 potjes violen tussen de smalle rijen grijpers. Behendig manoeuvreert de medewerker de machine over de ErfGoedVloer om de violen uit te zetten. Achter in de kas draait een oppotmachine op volle toeren, om een nieuwe lading potjes te vullen met kleine violenplantjes. “We zitten in augustus in de overgangsperiode tussen het zomerperkgoed en de najaarsplanten in,” vertelt Dick. "Deze weken zetten we zo’n 5.000 violen per uur uit op de vloeren.”
Over enige tijd zullen de kassen weer gevuld zijn met uiteenlopende kleuren. En niet veel later vinden de planten hun weg naar afnemers in binnen- en buitenland. Veel van de planten gaan naar grote tuincentra. “We leveren ook aan een grote speler in Duitsland. Zij willen alleen de allerbeste kwaliteit en ik ben er trots op dat ze die bij ons vinden. Onlangs kwam de inkoper van dit bedrijf bij ons langs met tweehonderd foto’s. Van elke plantensoort legde hij drie foto’s op een rij. De verschillen waren goed zichtbaar: de planten die er het beste uitzagen – goed op kleur, mooi blad en vol knoppen – kwamen steeds bij ons vandaan. We hebben alle medewerkers erbij geroepen om dat te zien. Dat was wel een bijzonder moment. Ik kan zonder twijfel zeggen dat de ErfGoedVloer waarop we telen in belangrijke mate bijdraagt aan die kwaliteit en dat succes. Dat werkt positief door in de hele keten.”
Plantencentrum Eerbeek levert niet alleen aan grote afnemers. In het voorjaar kunnen ook particulieren hun tuinplanten uitzoeken. Dick: “Qua afzet is dat maar een heel klein stukje van wat we doen, maar we vinden het gewoon leuk om ook particuliere tuinliefhebbers te bedienen. Of we nu rechtstreeks aan hen leveren of via tuincentra: uiteindelijk gaat het erom dat consumenten er lange tijd plezier aan beleven. We zijn altijd benieuwd naar wat de tuinprestatie van onze planten is. Soms komen klanten na enige tijd terug om foto’s van planten in hun tuin te laten zien. En als ik op de fiets naar huis ga, kom ik langs allerlei tuinen waar onze planten in staan of naast de voordeur hangen. Dan zit ik echt op mijn fiets te genieten.”
Bij het oude systeem, dat bestond uit een folie, bevloeiingsmat en gronddoek, had Eerbeek iets meer uitval en vooral veel meer werk met plaatselijk watergeven door de droge plekken bij te werken. “Dat is nu voorbij. Bij deze vloer heb je een hele gelijkmatige watergift en dat zorgt voor een bijzonder uniform gewas. Dat is zeker bij de grote partijen ook voor klanten prettig om te zien. Daarnaast zorgt het er natuurlijk voor dat je veel makkelijker en sneller kunt leveren.”
“Telen gaat veel schoner. Van algen hebben we eigenlijk geen last meer. Alles ligt er strak en netjes afgewerkt bij, waardoor we de vloer ook makkelijk schoon kunnen houden. Wel waren we bezorgd over wat er zou gebeuren als er ergens pythium optreedt. Verspreidt die ziekte zich door het eb- en vloedsysteem dan niet heel snel? De praktijk heeft inmiddels het tegendeel laten zien. We hebben inderdaad enkele planten met pythium gehad, maar dat bleef heel beperkt en verspreidde zich totaal niet!”
Inmiddels loopt Dick achter in de kassen: “Met dit laatste deel van de kwekerij hebben we een tijd gewacht om ook op een ErfGoedVloer over te gaan. Daar hadden we altijd kuipplanten staan in grote hangpotten. Die stonden allemaal met een druppelaar voor de watervoorziening, omdat we dachten dat het vanwege de hoge potten niet makkelijk te doen zou zijn op een ErfGoedVloer. Maar we kunnen ze nu op de grond opkweken, doordat de vloer zo is aangelegd dat het water via het eb- en vloedsysteem hoger kan komen. Dat gaat zo perfect; dat hadden we tien jaar eerder moeten doen.”
Terug naar de oude teeltvloer wil Dick nooit meer: “Planten hebben een hekel aan algen, groene voeten. Daar moesten we vanaf en ook van het verschil tussen de planten: de ongelijke opkweek. We hadden altijd gedeeltes waar water bleef staan en andere stukken waar juist minder water kwam. Sinds we op de ErfGoedVloer telen zijn de planten van betere kwaliteit en groeien ze mooi gelijkmatig op. Stel dat we ooit nieuw gaan bouwen, dan hoeven we niet na te denken over welke vloer daarin komt. Wij zijn overtuigd dat dit de beste teeltvloer is die je maar kunt bedenken.”
Meer informatie over de teeltvloer? Lees ons magazine van 2021.