Een weerbare plant dankzij een stabiel microklimaat

Een weerbare plant dankzij een stabiel microklimaat

Een weerbare plant dankzij een stabiel microklimaat

Oct 21, 2024 3:21:58 PM

Een gezonde plant is essentieel voor een succesvolle teelt. Eén van de meest bepalende factoren in dit succes is de invloed van het microklimaat. Dit specifieke, vaak subtiele samenspel van omgevingsfactoren, heeft een aanzienlijke impact op de processen die de gezondheid en weerbaarheid van een plant bepalen. Cor Bremmer, Operational Director bij ErfGoed, benadrukt het belang van een goed beheerd microklimaat: “Een stabiel microklimaat zorgt ervoor dat planten minder stress ervaren en beter CO2 en voedingsstoffen kunnen opnemen, wat direct bijdraagt aan hun weerbaarheid.”

Wat is het microklimaat?

Het microklimaat bestaat uit de specifieke omgevingscondities waarin een plant zich bevindt. “Dit gaat verder dan alleen de temperatuur of de luchtvochtigheid,” legt Bremmer uit. “Het is de combinatie van luchtstroom, temperatuurverschillen en zelfs bodemcondities die direct invloed uitoefenen op de processen binnen de plant. Voor een plant is het microklimaat letterlijk van levensbelang, omdat het de mogelijkheid bepaalt om CO2 en essentiële voedingsstoffen op te nemen en te groeien.”

Het cruciale samenspel tussen luchtvochtigheid en verdamping

Een van de belangrijkste elementen van het microklimaat is de luchtvochtigheid. Deze speelt een directe rol bij de regulatie van de huidmondjes op het bladoppervlak. Huidmondjes openen zich wanneer de luchtvochtigheid voldoende hoog is, wat CO2-opname en verdamping mogelijk maakt. Verdamping is essentieel omdat het planten helpt om water en voedingsstoffen op te nemen. Bremmer legt uit: “Als de luchtvochtigheid te laag is, sluiten de huidmondjes zich en stopt de groei. Als de luchtvochtigheid te hoog is en er is geen luchtbeweging, dan kunnen planten geen water meer opnemen, wat leidt tot een gebrek aan voedingsstoffen en uiteindelijk groeiproblemen.”

Maar waarom is verdamping zo belangrijk? Bremmer vertelt: “Verdamping drijft de opname van water en voedingsstoffen aan. Planten hebben een intern transportsysteem dat werkt op basis van waterstromen. Zodra er water van de wortels naar de bladeren stroomt, worden tegelijkertijd voedingsstoffen zoals Calcium uit de grond opgenomen. Dit proces staat of valt met de mate van verdamping.”

Temperatuurbeheer voor gezonde wortels

Naast luchtvochtigheid speelt temperatuur een cruciale rol in het microklimaat. Het gaat hierbij niet alleen om de omgevingstemperatuur, maar ook die van de wortels. “Een stabiele worteltemperatuur is daarom essentieel voor een gezonde plant,” zegt Bremmer.06_2020 Animatie cq illustratie werking vloer-02-2

Bremmer verduidelijkt: “Door de vloer op een constante temperatuur te houden kunnen we de omgeving rondom de wortels stabiel houden. Dit helpt niet alleen bij het opnemen van water en voedingsstoffen, maar voorkomt ook dat planten stress ervaren door temperatuurschommelingen. Bij een betonvloer en bij teelttafels loopt de temperatuur overdag vaak hoog op, terwijl bij een ErfGoedVloer de temperatuur lager blijft doordat het gesteente in de vloer vochtig is. Doordat het vocht verdampt, blijft de vloer koeler en daarnaast is het ook positief voor de luchtvochtigheid”

Stabiele luchtvochtigheid zorgt voor minder gevoelige plant

Een stabiel microklimaat kan ook helpen bij het voorkomen van ziekten. Planten die worden blootgesteld aan schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid zijn kwetsbaarder voor schimmels en andere pathogenen. Bremmer wijst erop: “Wanneer het microklimaat stabiel blijft, voorkom je condensatie op het gewas of de bloemen en ervaren planten minder stress en blijven ze daardoor beter beschermd tegen ziekten.”

Hoe een goed beheerd microklimaat leidt tot weerbare planten

De combinatie van een stabiele temperatuur, voldoende luchtvochtigheid en constante verdamping vormt de basis voor gezonde planten. Wanneer deze factoren goed op elkaar zijn afgestemd, kunnen planten optimaal groeien en zijn ze beter bestand tegen externe stressfactoren. Bremmer vat het mooi samen: “Het microklimaat is de stille kracht achter een succesvolle teelt. Wanneer je dit goed beheert, creëer je een omgeving waarin planten goed kunnen groeien, zonder dat ze voortdurend moeten compenseren voor schommelingen in hun omgeving. Door bewust te zijn van het belang van het microklimaat, kunnen kwekers niet alleen de gezondheid van hun gewassen verbeteren, maar ook de opbrengst en kwaliteit van hun teelt optimaliseren.”

ErfGoed

TERUG NAAR OVERZICHT