Hoe creëer ik voldoende waterbuffering bij extreme wateroverlast?

Hoe creëer ik voldoende waterbuffering bij extreme wateroverlast?

Hoe creëer ik voldoende waterbuffering bij extreme wateroverlast?

Aug 16, 2022 8:30:00 AM

Onlangs was ik op een buitenlandse beurs. Tijdens mijn bezoek werd de lucht steeds dreigender. Er kwam duidelijk ander weer aan. Net voor het moment dat ik terugliep naar de auto brak er een enorm noodweer los. Binnen een paar minuten stond het werkelijk overal blank en liepen mensen tot over hun enkels in het water.

Steeds meer extreme buien in de toekomst

Ook in Nederland hebben we met steeds extremer weer te maken. De afgelopen 50-100 jaar hebben we met zo’n 5% tot 30% meer extreme buien. Dat is een direct gevolg van de klimaatverandering, volgens het KNMI. En als we de deskundigen moeten geloven, zal dat in de toekomst eerder meer dan minder worden.

Bedreiging voor kwekers met buitenteelten

Voor kwekers die hun teelt buiten hebben staan zijn deze extreme buien een flinke uitdaging. Hoe ga je om met die vaak plotselinge wateroverlast? Kun je dat water snel weer kwijt? Je moet er toch niet aan denken dat jouw planten een tijdje tot over hun enkels in het water komen te staan!

Voor (boom)kwekers die hun teelt of een deel daarvan buiten hebben staan zijn wateroverlast en waterbuffering belangrijke thema’s. Is uw gewas bestand tegen zoveel water in zo’n korte tijd? En wat gebeurt er met uw gewas als het te lang met de wortels in het water blijft staan?

U begrijpt en herkent waarschijnlijk dat dit veel uitval zal opleveren. Een Franse klant van ons had in het verleden 15% uitval door extreme buien, en door een juiste afwatering nu 0%. En dan spreken we nog niet over de verschillen in plantkwaliteit.

Waterbuffering

Een oplossing voor dit probleem is een poreuze laag gesteende onder de vloer. Hier kan het water in verdwijnen en zo nodig tijdelijk vastgehouden worden. Dat kan soms ook fijn zijn voor de omgeving. Vervolgens kan het water als het weer droog is, rustig weglopen of hergebruikt worden. Dat is afhankelijk van uw watersysteem.

Voorbeeld van bufferend vermogen

Tijdens de aanleg van een ErfGoedVloer bij Boomkwekerij Buitenhuis in Boskoop een aantal jaar geleden kregen we een enorme hoosbui te verwerken. Er viel in korte tijd 100 mm water! Hoewel er nog geen gewas stond op het aangelegde gedeelte, bleek eens temeer hoe groot het bufferend vermogen van een dergelijke teeltvloer is. Binnen no-time was het water verdwenen.

Water is een belangrijk onderwerp voor kwekers. Het gaat niet alleen over buffering van water, maar ook over de juiste kwaliteit. Er liggen veel kansen op dit gebied. Download onze whitepaper om hier meer over te lezen.

New call-to-action

Hugo Paans

Directeur

TERUG NAAR OVERZICHT